top of page
orchestra_monsters_poster.jpg

Orchestra Monsters

 

Bu korkunç ve sevimli müzisyenlerden oluÅŸan "Orchestra Monsters" sergisi, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın 2019-20  sezonunda gerçekleÅŸtirdiÄŸi Cadılar Bayramı Konseri fikriyle ortaya çıktı ve ilk kez 2019 yılında Bilkent Konser Salonu’nda sergilendi.

​

Cadılar Bayramı günümüzde Batılı ülkeler tarafından kutlanıyor olsa da eski dönemlerde pek çok kültürde farklı isimler, benzer ritüellerle yaÅŸanmış. Tanrılara, atalara saygı niteliÄŸindeki kurban törenleriyle baÅŸlayan gelenek; mezarlara çiçekler, yiyecekler bırakma ÅŸeklinde ölüleri anma gününe dönüÅŸmüÅŸ. Ä°nsanlar ölümü korkutmak, kendilerinden uzak tutmak amacıyla kostüm ve makyajlarla ürkütücü görünmeye çalışmışlar. Cadılar Bayramı zamanla eÄŸlenceli bir festivale dönüÅŸmüÅŸ. Ancak kökeninde insanın varoluÅŸsal en temel sorunu ölüm düÅŸüncesi bulunuyor. Bana göre; ölüm korkusu aslında tümüyle yok olma, unutulma kaygısı... ÖlümsüzlüÄŸe ulaÅŸmamıza ise birkaç adım daha var. O güne kadar kimilerimiz soyunu geleceÄŸe taşıma, kimilerimizse eserleriyle ölümsüzleÅŸme çabasında.

 

Orchestra Monsters, yeni tablolar ve karakterlerin öykülerinin eklenmesiyle Kasım 2022'de Datça Liman Sergi Salonu'nda yeniden sergilendi. Eserlere online maÄŸazalardan ulaşılabilir.

​

Sanal sergi

​

mevsimler afis.jpg

Mevsimler

 

Yolu Vivaldi ile kesiÅŸen bir su damlasının öyküsü

 

Mevsim ilkbahar;

Antonio Vivaldi, Venedik dolaylarındaki çiftlik evinde Dört Mevsim baÅŸlıklı keman konçertolarını besteliyor...

Yağmur yağıyor,

Ve kahramanımız su damlası, tam da üstadın penceresinin önüne düÅŸüyor...

 

Öykü böyle baÅŸlıyor, Mevsimler’de.

 

KumaÅŸlara boyanmış resimlerde; zamanın ve doÄŸanın döngüsüne uyum saÄŸlama düÅŸüncesi, suyun akışkanlığıyla idealize ediliyor. 13 tablodan oluÅŸan, bir çeÅŸit müzikli masal olan bu seri, masalları gerçeklik boyutundan ayıran zaman kavramına çocuksu bir bakış atıyor.

 

“Ömrün ve anın akışı içinde...” diyerek sözü bitiriyor Mevsimler; masalların en ünlüsü Binbir Gece Masalları’nın baÅŸlangıcına atıfta bulunarak.

​

Kısa tanıtım filmi

​

Sanal sergi

 

afis-bks.jpg

Cesur Pembe Kedi MüziÄŸin PeÅŸinde

 

“Çok düÅŸünen, çok sorgulayan, çok meraklı bir kedi. Cesur mu, cesur...” böyle baÅŸlıyor Cesur Pembe Kedi’nin varoluÅŸu.

 

Sıradışı bir kedi, sıradışı bir sergiye konu oluyor. DuyduÄŸu esrarengiz müziÄŸin peÅŸinden giden meraklı kedinin bir günü anlatılıyor tablolarda. KumaÅŸlara boyanmış resimlerle, bir dizi  öykü aktarılıyor.

 

Yelda Cavga ile Sevda Cenap And Müzik Vakfı Genel Sekreteri Pınar Alpay Yüksel’in ortak projesi olan bu sergi, vakfın ders odalarının yeniden düzenlenmesi fikriyle oluÅŸtu. Yelda Cavga’nın ilk kiÅŸisel sergisi olan Cesur Pembe Kedi, 2018’in Ocak-Mart aylarında And Sanat’ta, Nisan ayında 35. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında Bilkent Konser Salonu’nda, AÄŸustos ayında TAV Galeri Ankara'da; 2022 yılında BaÅŸkent Kültür Yolu Festivali kapsamında And Cafe'de sergilendi.

 

Bir çeÅŸit müzikli masal olan seri, özellikle küçük yaÅŸtaki kursiyerlerin ilgisini çekmek, araÅŸtırmaya ve öÄŸrenmeye teÅŸvik etmek için planlandı. Öykülerde masal ve efsane kahramanlarına rastlanırken, önemli bestecilerin eserleri de ipuçlarıyla bilmece tadında sunuluyor. Tablolar SCA Müzik Vakfı Koleksiyonunda yer alıyor.

​

Kısa tanıtım filmi

​

bottom of page